Kierkegaard om kraft og tilstedeværelse

Kierkegaard setter agenda. Midt på 1800-tallet sitter han i Kongens By og skriver rasende fort, bok etter bok. Filosofi og tenkning blir aldri det samme etter danskens skriveraptus. Han påvirker Sartre, Woody Allen og Kong Harald.

Budskapet er klart, frigjørende og skremmende. Det finnes ingen oppskrift på et rikt liv, et godt ekteskap eller suverent lederskap. Hvis så var tilfelle, fortell da oppskriften på hvordan bli forelsket? Eller hvordan dø godt? Nei, hva det er å være et menneske må hver person erfare for seg selv. Målet er ikke å bli som alle andre, eller marsjere i takt med hva som er hipt, kult og politisk korrekt. Hvis du glir ubemerket og behagelig inn i alle og hvermanns selskap, forsvinner du i intet. Tro da ikke at svaret er å bli en enestående besserwisser. Målet er å bli subjektiv, å tørre være seg selv. Det enkleste er dog det vanskeligste. Ferden går ikke som en frisk fjelltur til høyeste topp. Ferden går opp og ned. Ferden går gjennom angst og fortvilelse.

Dette budskapet har avgjørende betydning for lederskap. Det berører tema om hel ved og autentisitet. Men det vekter også fundamentet for ditt eget lederskap og hvorfor du har valgt å ta det på deg. Framfor alt handler Kierkegaards skrifter om å forstå seg selv. Som menneske, ikke som et ideal. Som i bevegelse, ikke som noe statisk. Som et valg, ikke som skjebne.

Det enkleste er dog det vanskeligste

De klarer på en enestående måte å la fortiden berøre nåtiden og på den måten også fremtiden ved at vi, som dagens ledere, kan stå på skuldrene til mesterne som har gått foran oss og bygge på deres mot, kunnskap og visdom. Kursene har vært svært inspirerende både for meg som person og gitt mer horisont og tyngde til mitt lederskap. 


Camilla Dunsæd, Rådmann i Kristiansand kommune og styreleder for Sørlandets sykehus