Fellesskap og tilhørighet

Veneziaseminar 14.-18. september 2019

Ingen by er som Venezia. En eventyrby hviler på havet på kysten av Adriaterhavet. Flyktninger bygget byen for å flykte unna sultedød og røverbaroner. Havet beskyttet dem, havet truet dem. Ingen naturlige ressurser borget for vekst og velstand. Så i fellesskap og trengsel skapte de verdens vakreste by og det mektigste handelsimperium Europa har sett. Og her finnes det masse å lære for moderne organisasjoner.

 

Påmelding skjer til: steinar.bjartveit@keiron.no

 

Venezia var en by uten de store helter. Fellesskapet – ikke enkeltmannsbragdene – la grunnlaget for resultatene. Venezia skapte et fellesskap av borgere. Byen ble bygget gjennom hardt arbeid og sluhet – og fast fokus på at kollektivets interesser oversteg alle personlige ambisjoner. I vår tid, som legger så stor vekt på individets selvutfoldelse og lykke, synes deres lojalitet til byen utrolig. Samtidig tyder mye på at vi lengter etter et slikt samhold.

Vi preges av en tid der fellesskapet oppløses og erstattes av utrygghet og isolasjon. Vi har vunnet frihet fra nabokjerringa og bygdas fordommer, men vi savner fellesskapet. I dag hører vi til i flyktige og likegyldige samhold. Så vi samles om skiløpere og curling-lag. Selv selskapsskye professorer blir medlemmer av Vålerenga Supporterklubb.

Kan jobben bygge dette fellesskapet? På godt, ikke på vondt? For vi trenger å høre til et sted. Vi trenger å dedikere vårt engasjement og vår energi til et fellesskap som vi er en del av. Din identitet begrenser seg ikke til din person. Ingen person er en øy for seg selv. Du er også ditt fellesskap.

 

Ledelsesteori fremhever i dag lederes evne til å skape borgerskap og engasjement til organisasjonen. Organisasjoner kan fylle et tomrom. Vi kjører oss litt fast
i glansede verdidokumenter eller slagord som blir så allmenngyldige at de verken provoserer eller begeistrer. Organisasjoner må danne et fellesskap av borgere for å nå storhet på lang sikt. Gjennom en slik tilhørighet grunnla Venezia sin storhet. Gjennom et slikt borgerskap reiste det seg et tusenårig handelsimperium.

 

Praktisk informasjon

  • Prisen for seminaret er kr. 13.000. Dette inkluderer selve seminaret, kursdokumentasjon, alle museumsbesøk og lignende.
  • Ekskursjon til Lido som var inngangen til Adriaterhavet og all handel og sjøfart, med lunsj (tre retter m/drikke). Pris for dette er kr. 500
  • Velkomstmiddag Hotel Grand et Monaco (fire retter m/drikke), kr. 500.
  • Avslutningsmiddag på Osteria Boccadoro (fire retter m/drikke), kr. 750.